Checklist Zonnepanelen Longlist Info

Nu zijn alle statistieken bijgewerkt en is duidelijk dat de opbrengst 822 Wattuur per Wattpiek is. Op jaarbasis 1775 kWh. Bij de invoer van 24 panelen van € 458 per stuk (8% goedkoper) en een opbrengst van 6.256 kWh is de terugverdientijd ook 7,9 jaar (zelfde resultaat als bij de eerste berekening). Bij een plat dak kan bij een oost-west opstelling 150% meer panelen worden geplaatst en dit brengt 137% meer kWh op. De terugverdientijd wordt alleen korter als de prijs (voor de gehele installatie) minimaal 8% per paneel goedkoper is in het geval je 150% meer zonnepanelen koopt. Deel de prijs door het aantal panelen en kijk of de prijs minimaal 8% per paneel voordeliger is.

De gebieden Arbeidsmarktbeleid, Duurzaamheid (MVO), Veiligheid, Financiën, Communicatie (.a. Sociale Media), Politiek, Strategie en Zonnepanelen. Mijn vermoeden al een tijdje is dat mede door de toename van de productie van stroom door zonnepanelen (.a. in Duitsland) en windmolens, is de prijsstijging van electriciteit getemperd. Maar binnenkort gaat de energieprijs omhoog (BTW) dus dan wordt de terugverdientijd automatisch korter.

Hiervoor is de omvormer ook op ons netwerk via WiFi aangesloten en kan hij ook zelf online via hun website (na inloggen) de opbrengst zien per dag, per maand en in zijn geheel. Ik heb nu vergelijkingsmateriaal om de prijzen van zonnepanelen uit eigen ervaring te vergelijken sinds 2010 en de prijzen blijken sinds 2010 vrijwel te zijn gehalveerd. Getoonde kosten zijn van het gehele systeem (inclusief de omvormer, standaarden, montagemateriaal, bekabeling, montage en extra groep in de stoppenkast) op een plat dak. Het waren dus niet alleen de zonnepanelen die de besparing in de grafiek weergeven, maar het verschil met 2009 is fantastisch. Ik heb een plat dak en bij een schuin dak zou je dan zelfs maar € 8.700 betalen.

Vraag – indien u een plat dak heeft en zoveel mogelijk opbrengst wilt genereren – een offerte aan voor de traditionele opstelling en vraag tevens een offerte aan met 150% extra panelen in een oost-west Zonnepanelen kopen opstelling. Mijn ervaring is echter dat de investeringskosten van een offerte van 16 naar 24 panelen maar 4% voordeel per paneel oplevert en daardoor is de terugverdientijd 5 maanden langer.ZonnepanelenZonnepanelen

Hoewel een hellingshoek van 10 graden de opbrengst 1% meer is (bij een oost-west opstelling), heb ik in beide gevallen een hellingshoek van 15 graden gebruikt. Met de zonnepanelen van Autarco berekende de App dat de meest optimale opstelling 2 rijen van 8 panelen is (16 panelen van 315 Wp en per paneel is het formaat 195,7 X 99,2 cm). Deze opstelling heeft een vermogen van 5.040 Wp en voor de locatie Den Haag een opbrengst van 92% t..v. het vermogen, dus 4.571 kWh. Als je de oost-west opstelling invoert, dan blijken er 2 rijen richting het oosten en 2 rijen richting het westen op dit dak te passen. Dit is alleen maar rendabel als met deze opbrengst de terugverdientijd hetzelfde of minder wordt.

Advertisements